Projekt Edison 2021 – Gør entreprenørskab og teknologi stærkere sammen
I år kan du give dine 6. og 7. klasses elever mulighed for at dykke ned i en verden af entreprenørskab, innovation og teknologi.
Projekt Edison er en opfinderkonkurrence, hvor eleverne får sparring og feedback på deres innovative og teknologiske ideer. Frem mod konkurrencen får du i Projekt Eidson, som altid, et fleksibelt og skræddersyet undervisningsforløb. Et undervisningsforløb, der guider både dig og dine elever igennem en lærerig proces, hvor eleverne skal afprøve og udvikle kreative løsninger på de problemer, de møder i hverdagen.
Hvert år arbejder eleverne ud fra et nyt overordnet tema, der giver mulighed for at integrere forskellige fag.
Teknologisporet i Projekt Edison – hvad er det?
I undervisningsmaterialet finder I i år et nyt kapitel, nemlig ’Projekt Edison – Teknologisporet’. Kun dette ene kapitel adskiller sig ud fra `Classic-sporet´ i Projekt Edison, og materialet er således genkendeligt uden store omvæltninger.
I teknologisporets kapitel er teknologi en vigtig del af elevernes arbejde ift. at bruge én eller flere teknologier til at designe og lave en prototype af deres idé.
Eleverne skal kunne vise dommerne i konkurrencen, at de har lært at bruge teknologi, og at de skal vise, at de kan bruge den kreativt. En prototype i Projekt Edison er en tidlig version af deres idé og løsning. Den er ikke perfekt og virker måske kun delvist, men den lever op til følgende krav:
- Prototypen giver et godt billede af, hvad elevernes idé går ud på.
- Prototypen gør brug af én eller flere teknologier, der på forskellig vis viser, hvordan dele af løsningen kan se ud og virker.
- Prototypen viser, at eleverne har lært sig selv at bruge én eller flere teknologier og kan være kreative med den/dem.
Opbygning af kapitlet
Ca. 10 lektioners undervisning vil for eleverne gå med at lære at bruge teknologier til kreativt at designe og bygge prototyper af deres idéer til deres præsentationer.
Eleverne skal igennem 6 faser i teknologisporet:
- At tegne en skitse af deres løsning (15 minutter)
- At udvælge hvilke teknologier, de kan bruge til at lave en prototype (20 minutter)
- At lære de teknologier, de vil bruge, ved hjælp af videovejledninger (2-5 timer)
- At bygge deres prototype (1 dag)
- Læringsbarometer, særskilt for kapitel 7b
- Før I går videre – en lille påmindelsesøvelse. Har vi husket det hele?
- Kapitlet guider eleverne igennem processen trin for trin.
Teknologier
’Projekt Edison – Teknologisporet’ understøtter de mest almindeligt tilgængelige teknologier med omfattende videoguides, så eleverne på egen hånd kan lære at bruge relevante teknologier.
Det gælder:
- 3D-tegneprogrammet Tinkercad, der kan visualisere elevernes ideer digitalt. Disse kan også 3D-printes
- Minecraft: Education Edition, hvor eleverne kan bygge hele verdener
- Scratch, PowerPoint/Google Slides eller CoSpaces, der egner sig til at vise programmer, 3D-modeller eller apps på en skærm.
- MakeyMakeys, micro:bits (samt pap og lim), der egner sig til at lave tekniske prototyper. Mange bruger flere elementer til at vise forskellige dele af deres idé.
Det er vigtigt, at I på forhånd har fundet ud af, hvilke teknologier, der er på skolen enten fysisk eller på abonnement. Dit valg vil afgøre hvilken eller hvilke teknologivalgsvideoer, eleverne skal se efter de har tegnet deres skitse, som beskrevet i videoen her, som eleverne skal se i afsnittet "Teknologivalg". Flere af teknologierne er gratis, men kan kræve, at eleverne opretter en konto for at bruge dem.
Der er mange måder at lave prototyper på, og vi har opstillet nogle af de teknologier, vi mener egner sig godt i Projekt Edison og som kan blive en del af elevernes præsentation til konkurrencen.
Online opkvalificeringsspor og Facebook-side
Vil du som lærer gerne stå skarpere, når du underviser i Projekt Edison!?
Det vil vi gerne hjælpe med. I efteråret kan du tilmelde dig en palette af online aktiviteter, som giver dig inspiration og viden om entreprenørskab, innovation og teknologi. Vi tager fat i tematikker, som er aktuelle, og som vi ved kan være udfordrende i klasserummet. På vores nye Facebook-side kan du løbende holde dig orienteret og se hvilke aktiviteter, vi har på hylderne. Vi gør os umage for, at du kan hente lige præcis det, du har brug for, og når det passer dig.
Se Facebook siden ved at klikke her - husk at trykke "Synes godt om" for at følge med.